Važnost zdrave ishrane nakon povrede kičmene moždine

prehran_20200610-075231_1

Svi znamo da je zdrava ishrana jedan od glavnih stubova zdravlja. Vrlo često nezdrave prehrambene navike mogu dovesti do neželjenih posledica. Ljudi koji su pretrpeli povredu kičmene moždine mogli bi biti izloženi većem riziku od srčanih bolesti i dijabetesa zbog nižeg nivoa metabolizma.

Istraživanja pokazuju da je za osobe s povredom kičmene moždine važno da analiziraju svoje prehrambene navike, prilagode veličinu obroka i jedu zdravo. Iako se metabolizam usporava zbog smanjenja mišićne telesne mase i smanjene fizičke aktivnosti, potreba tela za vitaminima, mineralima i proteinima ostaje ista. U slučaju infekcija, groznice ili hroničnih rana zahtevi tela za hranjivim materijama mogu se i povećati. Pacijenti s povredom kičmene moždine možda će morati da se nose sa nizom posledica povezanih s povredom kičme, koje obuhvataju:

  • rane zbog dugotrajnog pritiska (dekubitus)
  • povećan rizik od osteoporoze zbog čestog nedostatka vitamina D
  • disfunkciju mokraćne bešike i creva
  • trombozu dubokih vena
  • respiratorne probleme
  • kardiovaskularne bolesti
  • povećan rizik od dijabetesa

Pažljivo odabran plan ishrane neće u potpunosti ukloniti sav rizik za pacijente, ali će sigurno pomoći u smanjenju problema i pomoći pojedincima u održavanju zdravijeg načina života.

Jedan od glavnih problema s kojima se pacijenti s povredom kičme suočavaju je nedovoljna fizička aktivnost. Kako bivate manje aktivni, tako vam mišići i kosti mogu postati slabiji.

Uz manje fizičke aktivnosti sagorevate manje kalorija i možete se prekomerno udebljati. Jedna stvar koju možete učiniti za smanjenje nekih od tih rizika je održavanje zdravog života i ishrane. Pročitajte nekoliko korisnih saveta i smernica:

  • Određivanje odgovarajuće porcije ćete usaglasiti samostalno ili u saradnji s lekarom. Veoma je lako da se naviknete da previše pojedete ako jedete ono što volite. Treba promeniti pristup i prilagoditi porcije svojim potrebama.
  • Konzumiranje vlakana, odnosno integralnih žitarica, voća i povrća je važno i može izuzetno pomoći kod funkcije pražnjenja creva. Preporučljivo je jesti oko 30 grama vlakana svaki dan.
  • Odabir loše i nezdrave hrane je mnogo verovatniji ako se odluka donese u trenutku, bez planiranja unapred. Isplati se unapred planirati obroke i obaviti kupovinu da ne bi došlo do čestih odstupanja.
  • Izbegavanje redovne konzumacije nezdravih grickalica koje sadrže natrijum, masti i holesterola uvek predstavlja dobru ideju. Orašasti plodovi i sušeno voće su odlična alternativa koju treba uzeti u obzir kada ste gladni između obroka.
  • Treba izbegavati slatka pića i alkohol. Voda je mnogo zdravija (i jeftinija) opcija.
  • Vežbanje je važno za održavanje snage mišića i aerobnog kapaciteta. Redovno vežbanje takođe može značajno poboljšati mentalno stanje, kao i fizičko zdravlje.
  • Treba obratiti pažnju na ravnotežu različite vrste hrane u svakom glavnom obroku. Važno je konzumirati dovoljno ključnih hranjivih sastojaka, a to su kompleksni ugljeni hidrati (voće, povrće, integralne žitarice), proteini, zdrave masnoće i vlakna da biste maksimalno iskoristili svoju ishranu.
  • Jedite otprilike dve i po šoljice povrća i 1-2 voćna obroka dnevno.
  • Uključite maslinovo ulje u ishranu i izbegavajte masnoće životinjskog porekla.
  • Važno je u redovnim razmacima kontrolisati svoju težinu, prilagođavati ishranu i vežbati u skladu sa mogućnostima.
  • Kad god možete, izlažite se suncu zbog vitamina D, koji vam je preko potreban u očuvanju kostiju.
  • Nemojte samoinicijativno koristiti dodatke ishrani ukoliko vam vaš lekar nije drugačije prepisao, jer ponekad mogu imati štetne posledice na vaš organizam.

Uvodite jednu po jednu promenu i svakoj promeni dajte određeno vreme. Napravite plan i držite ga se nekoliko nedelja. Potrebno je nešto ponavljati 21 dan da biste to usvojili kao naviku (na primer, doručkovati ili vežbati) i zato dajte sebi dovoljno vremena.

Nemojte žuriti i odmah izbaciti sve nezdrave namirnice, jer onda nećete postići željeni efekat. Vašem organizmu je potrebno vreme da se navikne na hranu sa višom nutritivnom vrednošću i sadržajem vlakana. Vaše organizam će biti sposobniji da se bori sa infekcijama i bolestima ako brinete o njemu na pravilan način.

Hidratacija kod osoba sa spinalnom povredom
Lentismed na najznačajnijem svetskom medicinskom s...